مردم فقط زندگی میخواهند به قلم صلاحالدین خلجاسدی ۲۲ بهمن ۱۴۰۰ بود که برای بازدید از نمایشگاه تخصصی لوازم خانگی وارد اصفهان شدم،آب در زاینده رود جریان داشت و مردم علی رغم تمام اتفاقات تلخ چند ماه قبل بهخاطر “آب” خوشحال بودند، حتی آنها میدانستند که جریاناب موقتیاست اما بازهم از خوشحالی مردم کم نمیشد. […]
مردم فقط زندگی میخواهند
به قلم صلاحالدین خلجاسدی
۲۲ بهمن ۱۴۰۰ بود که برای بازدید از نمایشگاه تخصصی لوازم خانگی وارد اصفهان شدم،آب در زاینده رود جریان داشت و مردم علی رغم تمام اتفاقات تلخ چند ماه قبل بهخاطر “آب” خوشحال بودند، حتی آنها میدانستند که جریاناب موقتیاست اما بازهم از خوشحالی مردم کم نمیشد.
جریانآب زایندهرود برای مردم اصفهان، جریان زندگیست.
در استانمرکزی هم سالهاست دشتهای پُر آب و سرسبز توسط صنایع آببَر، انتقال آب به استانهای همجوار، حفرچاههای غیرمجاز، نبود مطالعات آمایش سرزمینی و سیاستهای غلط در کشاورزی و صنعت، خشک شدهاند.
سرزمینی که به ییلاق مردمان جنوب کشور معروف بود، امروز دیگر رنگوبو و هوایی برای تنفس ندارد.
البته بدون رنگوبو هم نیست، رنگوبوی این روزهای استان مرکزی به رنگ مازوت، گردوخاک و انواع الایندهها زشت شده است.
۶ ماهه اول گردوغبار نوشجان میکنیم و در ۶ ماه دوم سال ریههایمان با مازوت،گوگرد،ذرات معلق، دیاکسیدکربن جلا پیدا میکنند.
صنایع با سطح الایندگی بالا در اراک،شازند، ساوه، دلیجان و معادن سنگ محلات و استخراجکنندگان کویر و …. همه دستبهدست هم دادند تا محیطزیست را نابود و مردم را دائماً با بیماریهای تنفسی، انواعسرطان، مشکلاتعصبی و فشارخون و… درگیر کنند، جالب اینجاست که اکثر عوامل الاینده به لطف انفعال ادارهکل محیطزیست استانمرکزی از گذشته تا به حال، حتی پول خون مردم را هم نمیدهند و کلاً خود را از شیر گرفته و دفاترمالیاتی را هم در پایتخت پُر میکنند تا نکند ذرهای از مخاطراتی را که ایجاد کردهاند، جبران کنند.
در همین مورد و در زمانی که اراک الودهترین شهر ایران بود، رییس شورای اسلامی شهراراک به درستی اشاره داشت:
استاندار مرکزی و دادستان به موضوع صنایع آلاینده ورود کنند و از حیث صیانت از حقوق عامه که در اسناد بین المللی هم به آن اشاره شده است ،مشخص نمایند که چگونه صنایع به صنعت سبز تبدیل و صنایع نفتی علی رغم نصح صریح قانون و دستور رییس مجلس شورای اسلامی مبنی بر پرداخت عوارض این حق را نمیدهند و حتی عنوان میکنند که این حق را نخواهیم داد، همچنین در ماده ۴۵بند دال قانون مشرف بر صنایع آمده است، یک هزارم فروش باید در فضای سبز هزینه و وظیفه ماست همانند نمازهای پنج گانه هر روز برای پرداخت این حقوق یادآوری و پیگیری کنیم.
این روزها گردوغبار و الودگی ذراتمعلق در هوا یک مسئله ملی قلمداد میشود و قریببهاتفاق مردم ایران نگران سلامتی خود هستند در همین خصوص مشاور رییس کمیسیون محیطزیست مجلس که متهم ردیف اول داخلی را وزارتنیرو میداند، مشخص کرد:
باید از ترکیه هم به خاطر سدسازی به دادگاه لاهه شکایت کرد.
مصطفی نادری، مشاور رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس علت اصلی پیدایش پدیده گرد و خاک را منشا داخلی دانسته است. او در توضیح عوامل داخلی گفته است: «متهم ردیف اول وزارت نیرو است».
نادری تاکید کرده است که وزارت نیرو پنج درصد منابع آب شرب کشور را تامین میکند اما مدیریت صد درصدی منابع آب کشور را در دست دارد که “به بدترین نحو ممکن” آنها را مدیریت میکند.
طبق تصاویر ماهوارهای کارشناسان دلیل گردوغبار این روزها را چنین میدانند که:
دلیل تولید گرد و خاک در شمال عراق و کشورهای سوریه و عربستان هم “کمبارشی” در این مناطق است که احتمال تکرار آن هم وجود داشته و “اوج این گرد و خاک از فروردین تا مرداد” خواهد بود و “تا موقعی که این چشمهها وجود داشته باشد گرد و خاک نیز خواهد بود”.
پیش از این کارشناسان محیط زیست هشدار داده بودند که به علت از بین رفتن لایههای گیاهی و از بین بردن جنگلها و درختان در استانهای مرزی غربی ایران، توفانهای شن و گرد و خاک براحتی تا مرکز ایران نفوذ میکند.
البته سخنگوی وزارت امورخارجهترکیه هم به اظهارات مقامات ایرانی واکنش نشان داده و در مورد سیاستهای آبی این کشور در قبال همسایههای مرزی گفت:
این ادعا که سدهای ساخته شده توسط ترکیه باعث مشکلات زیست محیطی ناشی از طوفان های شن و گرد و غبار اخیر در ایران شده و آلودگی هوای تهران به اوج خود رسیده است، به شدت در رسانههای ایران بازتاب پیدا کرده؛ این موضوع از سوی سیاستمداران نیز در دستور کار قرار گرفته است.
وی ادامه داد: مقصر دانستن ترکیه در حوادث طبیعی از سوی دولت تهران رویکردی واقع بینانه نیست. برای جلوگیری از طوفانهای شن و گرد و غبار و کاهش اثرات منفی آن، هر کشوری باید ابتدا به وظیفه خود عمل کند و در جهت استفاده پایدار از منابع آب و خاک اقدامات لازم را انجام دهد.
بیلگیچ با بیان اینکه «ترکیه به موضوع آب از منظری کاملا بشردوستانه برخورد میکند»، اذعان داشت: ترکیه معتقد است که آبهای فرامرزی به جای تضاد بین کشورهای ساحلی، عنصر همکاری هستند. ترکیه همیشه به قوانین بینالمللی پایبند است.
وی تصریح کرد: ترکیه آماده هرگونه همکاری منطقی و علمی با ایران در این زمینه است.
اما از تمام توضیحات درباره الودگیهوا که بگذریم، مردم زندگی میخواهند و چهمسئلهای مهمتر از جان مردم و محیطزیست برای دولتها میتواند، وجود داشته باشد!؟ که اینگونه ساده از کنارش میگذرند.
به زعم بنده واجبتر از برجامسیاسی، ایجادروابط دیپلماتیک مناسب با کشورهای همسایه و برجام داخلیوخارجی برای آب، هوا و خاکمان هستیم.
همچنین اهمیت مدیریت منابعاب، تحقیقات آمایش سرزمینی برای سیاستگذاری درست در صنعت و کشاورزی، حفظ منابعطبیعی و محیطزیست، ایجاد و عدمتخریب پوششگیاهی و … دیگر جای اهمال ندارد و مهمترین مطالبه مردم ایران داشتن زندگی است.
نظرات