پشت پرده هاي مشکوک پتروشيمي الوند

پشت پرده هاي مشکوک پتروشيمي الوند
خرداد 25, 1400
1175 بازدید

پشت پرده هاي مشکوک پتروشيمي الوند و: پرونده هاي باز در مراجع قضايي و نظارتي وزارت نفت افزایش بیماران سرطانی در منطقه مذکور/  آلوده شدن منابع آبی کزاز ، اکبرآباد، جمال آباد /  پیگیری با قدرت جهانگیری برای صدور مجوز!/  واگذاری بدون عنوان بخشی از پالایشگاه امام خمینی (ره) از دولتی به خصوصی اشتغال، مبحثی […]

پشت پرده هاي مشکوک پتروشيمي الوند و:

پرونده هاي باز در مراجع قضايي و نظارتي وزارت نفت

افزایش بیماران سرطانی در منطقه مذکور/  آلوده شدن منابع آبی کزاز ، اکبرآباد، جمال آباد /  پیگیری با قدرت جهانگیری برای صدور مجوز!/  واگذاری بدون عنوان بخشی از پالایشگاه امام خمینی (ره) از دولتی به خصوصی

اشتغال، مبحثی که سالهای سال با هر دولتی بر سر زبان‌ها افتاده است. اما این موضوع در روزهای پایانی دولت در منطقه شازند استان مرکزی به شدت داغ شده، آن‌هم با بحث راه اندازی پتروشیمی الوند و با پیگیری های معاون اول رییس جمهور، جناب جهانگیری. اما راه‌اندازی این صنعت در شازند با چه الزامی است و با چه پیش‌زمینه ای مسوولان استان در صدد راه اندازی آن هستند؟

نکته عجیب در خصوص این مجتمع پتروشیمی این است که مسوولین استانی که خواهان راه‌اندازی این صنعت هستند، پس از مخالفت‌های محیط زیست و همچنین مخالفت وزارت نفت که متولی اصلی ساخت و راه‌اندازی چنین صنایعی است، برای دریافت مجوز احداث آن، پرونده را به وزارت کشور برده تا از طریق تاییدیه هیئت دولت اقدام به راه‌اندازی این پروژه نمایند.

سوال اینجاست که چرا آقای جهانگیری با قدرت به دنبال صدور مجوز این پتروشیمی است؟ توجه به این موضوع که مخاطرات ساخت و راه‌اندازی این پروژه برای شهرستان شازند بسیار زیاد است و طبق قانون، ساخت چنین مجتمع‌های پتروشیمی باید در ۳۰ کیلومتری مراکز استان باشند اما این فاصله کمتر از حد مجاز حتی برای مرکز استان است. از طرفی شنیده‌ها حاکی از آن است که مجوز اولیه احداث چنین مجتمعی مربوط به شهرستان ملایر در استان همدان بوده است که با مخالفت اهالی شهرستان ملایر و همچنین نماینده مردم آن شهر، این اقدام، عملی نشده است.

با توجه به همین موضوع، سوالی که به ذهن متبادر می شود این است که چرا مسوولین استان مرکزی، در مقابل خطرات این صنعت در شهرستان، هیچ‌گونه مقاومتی نکردند؟ آیا مسائل پشت پرده باعث شده است تا مسوولان امر، در مقابل این امر خطرناک، موضع منفعلانه‌ای بگیرند؟ مبحث بعدی این است که استفاده بالای صنایع پتروشیمی از آب، آن‌هم در حالی که استان مرکزی جزو استان‌های کم بارش کشور است آیا چالش جدیدی را پیش روی منابع آبی و مسایل زیست محیطی استان قرار نمی‌دهد؟

شنیده ها حاکی از آن است که مجموعه پالایشگاه امام خمینی ( ره) که یک مجموعه دولتی است، حدود ده هکتار زمین از زمین‌های تحت مالکیت خود را به پتروشیمی الوند اختصاص داده است. اما سوال دیگر اینجاست که این واگذاری از یک بخش دولتی به یک بخش خصوصی تحت چه عنوان و با چه مجوزی صادر شده است؟ آیا استفاده از زیرساخت‌های بخش دولتی(پالایشگاه امام خمینی (ره)) یکی از عوامل اصلی و موثر انتقال این صنعت از ملایر به اراک نبوده است؟ و آیا این موضوع، سند دیگری مبنی بر استفاده از رانت برای نیل به اهداف متولیان این امر نبوده است؟ اما ذکر این نکته هم قابل توجه است که آیا شازند با دارا بودن صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی، توان و ظرفیت جدیدی برای راه اندازی مجموعه جدید را دارد؟ آلوده شدن منابع آب زیرزمینی، سطحی و همچنین غیرقابل کشت شدن مزارع روستاهایی نظیر کزاز، اکبرآباد و جمال آباد سند دیگری بر این موضوع است که این شهرستان توان بالانس صنایع و محیط زیست را ندارد.

اما شنیده ها حاکی از آن است برخی افرادی که بخشی از سهام مجموعه پتروشیمی الوند را دارا هستند دارای پرونده‌های باز در مراجع قضایی و مراجع نظارتی وزارت نفت هستند و مشخص نیست با چه مجوزی، توان حضور در مجمع سهام‌داران پتروشیمی الوند را بدست آورده‌اند. اما قطعا مهمترین موضوع، بحث سلامت ساکنین منطقه شازند و روستاها و شهرهای اطراف آن است؛ بحثی که با وجود افزایش بیماران سرطانی در منطقه مذکور، بازهم در حیطه مسایل مهم مسوولین استانی و کشوری قرار نگرفته است.

سخن پایانی اینکه با وجود این‌همه سوال بی‌پاسخ، آیا مسوولین امر بازهم با نادیده گرفتن حقوق به حق مردم شهرستان شازند، در پی کیسه دوزی از این صنعت هستند؟

++++++++++++

 

برچسب ها