با اعتبارات قطره چکانی بازار تاریخی اراک به صورت کامل مرمت نمی شود

با اعتبارات قطره چکانی بازار تاریخی اراک به صورت کامل مرمت نمی شود
آذر 5, 1402
48 بازدید

مدیر کل میراث فرهنگی مرکزی: با اعتبارات قطره چکانی بازار تاریخی اراک به صورت کامل مرمت نمی شود اراک –پایگاه خبری چشم براه: مدیر کل میراث فرهنگی؛ گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی با اشاره به اینکه ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار از محل اعتبارات ملی در سال جاری برای بازار تاریخی اراک پیش بینی شده […]

مدیر کل میراث فرهنگی مرکزی:

با اعتبارات قطره چکانی بازار تاریخی اراک به صورت کامل مرمت نمی شود

اراک –پایگاه خبری چشم براه:
مدیر کل میراث فرهنگی؛ گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی با اشاره به اینکه ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار از محل اعتبارات ملی در سال جاری برای بازار تاریخی اراک پیش بینی شده است گفت: هر سال که می‌گذرد رقم اعتبارات مورد نیاز برای مرمت بازار سنگین‌تر و نجومی‌تر می‌شود. با این روند بازار تاریخی اراک هیچگاه به صورت کامل مرمت نمی شود.

به گزارش خبرگزاری چشم براه؛ مصطفی مرزبان افزود: قطعاً با این مبلغ قطره‌ چکانی که در اختیار قرار می‌گیرد تنها صرف رفع خطر و مرمت‌های اضطراری می‌شود و قطعاً با این روند بازار اراک هیچگاه به صورت کامل مرمت نمی‌شود.
وی ضمن بیان اینکه بدون مشارکت همه متولیان نمی‌توان بازار تاریخی اراک را نجات داد اظهار کرد: حفظ این مجموعه نقشه راه در جهت تعامل و همکاری همگانی می‌خواهد و به علت وجود این مسائل در تمام این سال‌ها انگشت اتهام همیشه به سمت میراث‌فرهنگی نشانه رفته است، هرچند هیچ شکی در وظیفه اصلی و سنگین میراث‌فرهنگی در حفاظت و مرمت آثار تاریخی از جمله بازار اراک نیست، لذا با توجه به مالکیت‌های متعدد برای مرمت قسمت‌های مختلف بازار باید مالکین، دستگاه‌های خدمات رسان و اوقاف مشارکت داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: بازار تاریخی اراک همه ساله مورد مرمت‌های مستمر قرار گرفته است و این مرمت‌ها از طریق اداره‌ کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مرکزی و شهرداری اراک انجام شده است.
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مرکزی با اشاره به اینکه مرمتهای بازار تاریخی اراک در سال جاری از سراهای گلشن و نوذری و کاشانی و فدایی و قسمتهای دیگر شامل راسته اصلی(شمال جنوب)، (شرق‌ و غرب) با نظارت مستقیم کارشناسان مرمت درحال اجرا است، افزود: علاوه بر احیای سراهای موصوف، به صورت همزمان مرمت‌های اضطراری، رفع خطر و انجام مرمت‌های اساسی دربخش‌های عمومی به ویژه راسته‌های اصلی بازار در دستور کار قرار دارد، همچنین کف‌سازی و محوطه‌سازی گذرها و سراها با مشارکت شهرداری بافت تاریخی در حال اجرا است.
. هر سال مبلغی برای حفظ، نگهداری، مرمت و بازسازی این مجموعه تاریخی اختصاص می‌یابد. مرمت سرای نوذری در سه مرحله در دستور قرار گرفت که دو مرحله از مرمت شامل بخشی از عملیات این مرحله و نوسازی چند تاق و تویزه و تعویض آجرهای فرسوده، با استفاده از الگوی سنتی انجام شده است که سومین مرحله آن آغاز شده است.
مرزبان از پایان عملیات مرمت سرای فدایی بازار اراک خبر داد و گفت: عملیات مرمت حفاظت اضطراری در سرای فدایی بازار تاریخی اراک نیز شامل: عملیات مرمتی با آجر، عملیات مرمتی با چوب، عایق کاری سنتی و بندکشی با اعتباری بالغ بر ۸میلیارد ریال خاتمه یافته است.
.مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مرکزی افزود: بازار به مرکزیت چهارسوق، دارای دو مسیر شمالی، جنوبی و شرقی، غربی است که از ۴ جهت به دروازه‌های قدیم شهر متصل بوده و به نوعی استراتژیک‌ترین نقطه شهر در زمان‌های گذشته بوده‌است. مجموعه بزرگ بازار اراک شامل حمام، مسجد، مدرسه، آب انبارها، گذرها و کاراوانسراهاست که در زمان فتحعلی شاه قاجار و توسط یوسف خان گرجی در سال ۱۲۲۸ هجری قمری در بافت مرکزی سلطان آباد (نام قدیم اراک) بنیان گذاشته شده است.
وی گفت: این سرا شامل مجموعه‌ای از حیاط مرکزی است و دور تا دور آن حجره‌ها قرار دارند که به نام مالک خود نامگذاری شده است. در ابتدای این سرا دالانی قرار دارد که انتهای آن به حیاط می‌رسد. شایان ذکر است بازار اراک در تاریخ ۱۰ آبان ۱۳۵۵ با شمارهٔ ثبت ۱۲۸۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است. با توجه به اینکه رسیدگی به بازار از حیث مرمت و احداث تأسیسات، مبلغی بالغ بر ۲۰۰ میلیارد تومان نیاز دارد، لازم است مشارکت سایر دستگاه‌های متولی را نیز شاهد باشیم در غیر این صورت اعتبارات ابلاغی فقط صرف رفع خطر و مرمت های اضطراری خواهد شد.