مدیرکل میراث فرهنگی مرکزی خبرداد؛ ثبت ۵ اثر ناملموس استان مرکزی در فهرست آثار ملی کشور اراک–پایگاه خبری چشم براه: مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی از ثبت اثر ناملموس استان مرکزی در فهرست میراث ملی کشور خبر داد. بهگزارش پایگاه خبری چشم براه؛ به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، […]
مدیرکل میراث فرهنگی مرکزی خبرداد؛
ثبت ۵ اثر ناملموس استان مرکزی در فهرست آثار ملی کشور
اراک–پایگاه خبری چشم براه:
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی از ثبت اثر ناملموس استان مرکزی در فهرست میراث ملی کشور خبر داد.
بهگزارش پایگاه خبری چشم براه؛ به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی، مصطفی مرزبان گفت: در جلسه شورای ثبت ملی و احیای میراث ناملموس وزارت میراثفرهنگی پنج اثر پیشنهادی استان شامل، مهارت پخت نان زردو نیم ور به شماره ثبت ۲۶۴۰، مهارت پخت غذای جلاو در منطقه بزچلو به شماره ثبت ۲۶۴۱، نظام مدیریت سنتی آب در دشت کشاورزی نیم ور به شماره ثبت ۲۶۴۳، روایت خوانی غریب و شاه صنم در ترکی سربندی و چووش چلیک در مراسم عروسی منطقه بزچلو به شماره ثبت ۲۶۴۴؛ از سوی استان مرکزی مطرح و پس از بررسی پرونده هر ۵ اثر ارائه شده در فهرست آثار ناملموس ملی به تصویب رسید.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی در توضیح این آثار ثبت شده گفت: نان زردو یکی از نان های محلی شهر نیم ور است که بواسطه استفاده از ترکیبات مختلف که بروی خمیر مالیده می شود نانی سنتی و در عین حال مغذی و نشاط آور است.
مرزبان افزود: نظام مدیریت سنتی تقسیم آب در دشت نیم ور نحوه مدیریت سنتی آب رودخانه لعل بار در منطقه نیم ور و نظام و شیوه مدیریت آن که حداقل از دوره ساسانی قوام یافته و تا به امروز علی رغم پشت سرگذاشتن چالش ها و تغییرات حکومتی تکمیل شده است را بر پایه دانش سنتی و تحت نظارت جوپا بعنوان یک میراث ناملموس ارزشمند مورد توجه قرار گرفته است.
وی با اشاره با اینکه روایت خوانی غریب و شاه صنم حکایت و نقل شفاهی میراثی قدیمی از تاریخ مردم سربند بالا و پایین در شهرستان شازند است گفت: روایت خوانان داستان دلدادگی غریب به شاه صنم را که از نیاکان خود آموخته اند در محافل و دورهمی ها روایت کرده و بدین واسطه حفظ و ماندگاری این میراث ریشه دار در ترک زبانان منطقه سربند را باعث شده اند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی در مورد غذای ثبت شده چلاو افزود: غذای چلاو یاریشته چلاو یکی از غذاهای سنتی مردم منطقه بزچلو در شهرستان کمیجان است که با ترکیب اولیه رشته و عدس شکل گرفته و با افزودن اضافاتی چون کشمش پیاز داغ, خرما کامل شده و بعنوان یک غذای کامل مورد استفاده قرار می گیرد.
مرزبان با تاکید بر اینکه چووش چابک یا چاوشی خوانی یکی از مراسم ریشه دار منطقه بزچلو است ادامه داد: چاووشی خوانان در این مراسم در زمان بازگرداندن داماد از حمام یا بدرقه عروس به خانه شوهر با خواندن ابیاتی بصورت فارسی و ترکی که غالبا در مدح و ثنای ایمه است هنر نمایی می کنند.»
وی اظهار كرد: ثبت ملی آثار ناملموس می تواند موجب آشنايی بيشتر، ماندگاری و معرفی هرچه بيشتر و بهتر فرهنگ هر منطقه شود. بنابر اين يكی از سياست های مهم ميراث فرهنگی ثبت آثار ناملموس در فهرست آثار ملی است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی گفت: نخستين گام براي حفاظت از ميراث ناملموس شامل شناسايی مستندسازی، پژوهش، نگهداری، ترويج، ارتقاء يا انتقال ميراث به ويژه از طريق آموزش رسمی و غيررسمی و همچنين احيای مجدد جنبه های مختلف آن است.»
وی با اشاره به گستردگی استان و تلاش برای شناسايی ميراث ناملموس مناطق مختلف، افزود: «رسانههای ارتباط جمعی نقش مهمی در معرفی و احيای حوزه های ميراث ناملموس از طريق ارتقای آگاهی عمومی دارند تا اين آثار در ميان مردم عموميت يافته و همچنين باعث شناخت بيشتر و مؤثر آنها نسبت به موضوعات ميراث ناملموس شوند.
نظرات