ساماندهی و مرمت و بازسازی ۳ ابنیه در بازار تاریخی اراک با اعتبار ۵۴ میلیارد ریال

ساماندهی و مرمت و بازسازی ۳ ابنیه در بازار تاریخی اراک با اعتبار ۵۴ میلیارد ریال
دی 7, 1402
89 بازدید

معاون میراث فرهنگی استان مرکزی: ساماندهی و مرمت و بازسازی ۳ ابنیه در بازار تاریخی اراک با اعتبار ۵۴ میلیارد ریال پایگاه خبری چشم براه -یدالله رحمتعلی: معاون میراث فرهنگی استان مرکزی از پایان کار عملیات مرمت سه بنای تاریخی مرکز اقتصادی تاریخی اراک شامل سرای گلشن ، سرای نقشینه بازار قجری، سنتی و فاز […]

معاون میراث فرهنگی استان مرکزی:

ساماندهی و مرمت و بازسازی ۳ ابنیه در بازار تاریخی اراک با اعتبار ۵۴ میلیارد ریال

پایگاه خبری چشم براه -یدالله رحمتعلی:
معاون میراث فرهنگی استان مرکزی از پایان کار عملیات مرمت سه بنای تاریخی مرکز اقتصادی تاریخی اراک شامل سرای گلشن ، سرای نقشینه بازار قجری، سنتی و فاز اول بام بازار سنتی، قجری و تاریخی اراک با صرف اعتباری بالغ بر ۵۴ میلیارد ریال خبر داد.
به گزارش خبرگزاری چشم براه،
حسین محمودی با اشاره به اینکه بازار تاریخی اراک در تاریخ ۱۰ آبان ۱۳۵۵ با شماره ۱۲۸۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است گفت: این بازار تاریخی در گذشته به عنوان یکی از مراکز مهم تجاری ایران مطرح بوده و امروز نیز مرکز اقتصادی استان مرکزی به شمار می‌رود و از جاذبه گردشگری نیز برخوردار است و هر سال تعداد زیادی گردشگری از این بازار تاریخی بازدید می‌کنند.

مرمت سرای گلشن

وی در مورد مرمت سرای گلشن بازار تاریخی اراک، ضمن بیان اینکه عملیات برچیدن و اجرای مجدد ایوان طبقه دوم، تعویض تیرهای چوبی پوسیده و آسیب دیده و تخته کوبی و… با مشارکت شهرداری و نظارت کارشناسان این اداره کل با اعتباری بالغ بر ۱۱ میلیارد ریال به اتمام رسیده است افزود: همچنین در سال جاری سراهای گلشن، نوذری، کاشانی، فدایی، بام بازار و قسمت‌های دیگر شامل راسته اصلی (شمال جنوبی)؛ (شرقی و غربی) با نظارت مستقیم کارشناسان مرمت شده است.
معاون میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی اظهار داشت: همچنین به صورت همزمان مرمت‌های اضطراری؛ رفع خطر و انجام مرمت‌های اساسی در بخش‌های عمومی به ویژه راسته‌های اصلی بازار در دستور کار قرار دارد.
به گفته محمودی برای سال جاری ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار از محل اعتبارات ملی برای بازار تاریخی اراک پیش بینی شده است.
وی اضافه کرد: هر سال مبلغی برای حفظ و نگهداری، مرمت و بازسازی این مجموعه تاریخی تجاری اختصاص می‌یابد.

مرمت سرای نقشینه پایان یافت

معاون میراث فرهنگی استان مرکزی در بخش دیگر سخنان خود، به اتمام عملیات مرمت سرای نقشینه بازار قجری و سنتی اراک اشاره کرد و گفت: عملیات مرمت طاق و تونیزه آسیب دیده، اجرای مجدد طاق، دوغاب‌ریزی و اندود کاری این سرا با مشارکت شهرداری و نظارت کارشناسان اداره کل با اعتباری بالغ بر ۳ میلیارد ریال پایان یافت.
محمودی تعداد سرا و تیمچه این مجموعه تاریخی را ۲۰ سرا و تیمچه عنوان کرد و گفت: هر یک از سراها و تیمچه‌ها دارای فرم و پلان متفاوت و خاص است.
وی خاطرنشان کرد: مجموعه تاریخی بازار اراک در دوره فتحعلی شاه قاجار در مرکز بافت شهر سلطان آباد احداث شده و یکی از زیباترین بازارهای ایران محسوب می‌شود.
وی همچنین بازار تاریخی اراک را یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های فرهنگی، تاریخی، اقتصادی و ارزشمند شهر اراک عنوان کرد.
معاون میراث فرهنگی استان مرکزی همچنین از پایان عملیات فاز اول بام بازار سنتی؛ قجری و تاریخی اراک خبر داد و گفت: این مرمت شامل برچیدن پوشش به فرسوده، آواربرداری و پاکسازی و مرمت طاق و لنگه کاری جزئی و آسیب دیده و عایق کاری سنتی با اعتباری بالغ بر ۴۰ میلیارد ریال است.
وی اظهار داشت: لازم است با هدف جلوگیری از تخریب احتمالی و حفظ سراهای بازار تاریخی اراک، این مجموعه‌های ارزشمند مرمت و بازسازی شود.
محمودی افزود: مجموعه‌ بازار اراک نقشه‌ای از پیش طراحی شده دارد و بر خلاف سایر بازارها، مسیر آن آزاد و منحنی نیست، بلکه مسیرها منظم و دارای تقارن هندسی هستند. این بازار دارای دو محور عمود بر هم است که یکی محور شمالی‌جنوبی به طول ۷۲۰ متر و دو ورودی یکی در شمال و یکی در جنوب و دیگری محور شرقی‌غربی به طول ۲۰۰ متر و دارای ۸ گذر و ورودی شرقی‌غربی است. گذرهای فرعی عمود بر دو گذر اصلی ساخته شده‌اند.
وی بیان کرد: با پیش‌بینی احتمال وقوع بارش‌های پاییزی و زمستانی و همچنین لزوم حفظ و نگهداری بازار سرپوشیده اراک، مرمت بام این بنای تاریخی در اولویت کار این اداره کل قرار گرفت.