ارتقا جایگاه زن لازمه توسعه پایدار در کشور ✍️به قلم مهدیه معصومی اگرچه لازمه توسعه پایدار در جامعه کنونی حول محور اقتصاد میگردد اما باید به این نکته توجه داشت که مفهوم توسعه در فضای کنونی جامعه جهانی، با مفاهیم متعددی از جمله جایگاه اجتماعی در هم تنیده است و شاخص توسعه انسانی […]
ارتقا جایگاه زن لازمه توسعه پایدار در کشور
✍️به قلم مهدیه معصومی
اگرچه لازمه توسعه پایدار در جامعه کنونی حول محور اقتصاد میگردد اما باید به این نکته توجه داشت که مفهوم توسعه در فضای کنونی جامعه جهانی، با مفاهیم متعددی از جمله جایگاه اجتماعی در هم تنیده است و شاخص توسعه انسانی در بخشهای مختلف را در بر میگیرد.
با نگاهی به پیشرفتهای اجتماعی در حوزههای مختلف میتوانیم نقش زنان را در این عرصه ها به وضوح ببینیم.
اگر نگاهی به شاخصهای مهم نقش بانوان در توسعه پایدار جوامع بیندازیم میتوانیم ۴ اصل مهم نرخ باروری نرخ مرگ و میر مشارکت اجتماعی و مشارکت سیاسی را در این زمینه بررسی کنیم.
از آنجایی که یادداشت پیش رو به اهمیتِ چیستیِ حضور زنان در اجتماع میپردازد، پس الزاماً به دو وجه پایانی یعنی مشارکت اجتماعی زنان و مشارکت سیاسی زنان در جوامع مختلف خواهیم پرداخت.
با نگاهی اجمالی به این دو مقوله به وضوح میبینیم که جایگاه زنان در سیستم اجتماعی و سیاسی ایران جایگاه مطلوبی نیست با نگاهی به کشورهای توسعه یافته در مییابیم که حضور زنان در عرصههای مختلف اجتماعی_سیاسی در جوامع توسعه یافته بسیار پررنگ است و شاخص نابرابری جنسیتی در بسیاری از این جوامع ناچیز است.
با توجه به مقوله توسعه پایدار درمییابیم که توسعه اجتماعی، رابطه مستقیمی با سیستم آموزشی آن جامعه دارد.
تحقیقات نشان میدهد مهمترین و بهترین شیوه تغییر در سطوح بالا از آموزش در سطوح پایین آغاز شده و این مسئله در دراز مدت اثرات مطلوب (در صورت آموزش صحیح) و اثرات نامطلوب (در صورت آموزش ناصحیح) را به همراه دارد.
پس میتوان گفت لازمه توسعه پایدار یا حضور و ظهور بانوان آموزش دیده و توانمند در عرصههای مختلف آموزشیست که این مهم به توجه ویژه مسئولین به جایگاه بانوان در جامعه نیاز دارد.
نگاه ویژه به جایگاه بانوان در سالهای گذشته به نحوی به از بین رفتن دیدگاه مردسالار جامعه در دهههای گذشته منتج شده است و این دیدگاه اگرچه ابتدا به ساکن مورد هجمه جامعه مردسالار آن زمان یعنی دهه ۶۰ و ۷۰ قرار گرفت ولی رفته رفته افزایش حقوق بانوان در جامعه با بلوغ ذهنی اجتماع هم راستا شد و این اعتماد در دهههای بعد به ظهور پدیدههای بسیاری در حوزههای مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، ورزشی و اقتصادی توسط بانوان منتج شد.
با توجه به اینکه در دهههای گذشته زنان ایرانی در جامعه مردسالار رشد کرده بودند و فاصله فرهنگی جامعه ایرانی با جو حاکم بر جامعه جهانی تقریباً زیاد بوده و هست، فرصت مناسب برای رشد بانوان ایرانی آنچنان که باید و شاید به ایشان داده نشده است و این مهم نیازمند سیاستگذاریهای فرهنگی و در ادامه اجتماعی است که در کنار هنجارهای فرهنگی جامعه ایرانی برای بانوان، فرصت رشد و تعالی نیز به ایشان داده شود .
در نتیجه برای نیل به توسعه پایدار در تمام زمینهها نباید نقش بانوان نادیده گرفته شود یا بسیار کمرنگ انگاشته شود.
البته باید به این موضوع توجه داشت که برای زمینه سازی به منظور انعکاس جایگاه حقیقی زنان در جامعه، مردان نیز تلاش فراوانی از خود به نمایش بگذارند و در سایه برنامهریزی صحیح، عمیق و عقلانی و توجه کامل و کافی به بانوان سرزمینمان بستر مناسبی برای رشد و توسعه بانوان و در راستای آن رشد و توسعه اجتماعی و در نهایت به توسعه پایدار در جامعه بیانجامد. با این توضیح به این نتیجه میرسیم که مشارکت حداکثری و تاثیرگذار بانوان در جامعه به منظور دستیابی به توسعه پایدار، ضروری و اجتناب ناپذیر است و بهبود وضعیت بانوان از ملزومات هر جامعه ای در بهبود شاخص های توسعه اجتماعی_فرهنگی و اقتصادی پایدار آن جامعه است.
نظرات